Q 1. What is the LLP SETTLEMENT SCHEME -2020?

Ans. In order to promote ease of doing business, the Central Government decided to give a Onetime relaxation in additional fees to the defaulting LLPs to make good their default by filing pending documents and to serve as a compliant LLP in the future.

This scheme shall be called as LLP Settlement Scheme, 2020”.

Q 2. What is the effective date of LLP Settlement Scheme, 2020?

Ans. The scheme shall be effective from 16th March 2020 to 13th June 2020.

Q 3. To whom LLP Settlement Scheme, 2020 is applicable?

Ans. Any “defaulting LLP” is permitted to file belated documents, which were due for filing till 31st October 2019 in accordance with the provisions of this Scheme.

Q 4. What is ‘Defaulting LLP’?

Ans. “Defaulting LLP” means an LLP registered under the Limited Liability Partnership Act, 2008 which has made a default in filing of documents on the due date(s) specified under the LLP Act, 2008.

Q 5. For which forms LLP Settlement Scheme, 2020 is applicable?

Ans. This scheme is applicable only on 4 (four) forms of LLP:

  • Form LLP-3 for LLP Agreement and change therein.
  • Form LLP-4 for Notice of appointment, cessation, change in name/address/designation of designated partner/partner
  • Form LLP-8 for Statement of Account and Solvency
  • Form LLP-11 Annual Return of LLP

Q 6. To whom this scheme is not applicable?

Ans. This scheme shall not be applicable to LLPs which has made an application in Form 24 to the Registrar, for striking off its name.

Q 7. What is the additional fee as per this scheme?

Ans. The additional fees shall be Rs. 10/- per day per form as per this scheme.

Q 8. What is the maximum additional fee as per this scheme?

Ans. The maximum additional fees shall be Rs. 5000/- per form.

Q 9. From which date Defaulting LLP’s can file forms under this scheme?

Ans. The Defaulting LLPs shall avail this scheme w.e.f 16th March 2020 and file all pending forms on or before 13th June 2020.

Q 10. What is the immunity from prosecution in respect of document(s) filed under this scheme?

Ans. The defaulting LLPs which have filed their pending documents till 13th June 2020 shall not be subjected to prosecution by Registrar of Companies (ROC).

Q 11. What will happen on the conclusion of this scheme?

Ans. On the conclusion of this Scheme, the Registrar shall take necessary action against the LLPs which have not filed forms under this scheme and have defaulted in the filing of documents as required under the provisions of the LLP Act, 2008.

Author Bio

More Under Corporate Law

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Posts by Date

May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31