Q 1. What is the technical requirement for filing an Import And Export Code (IEC)?

Ans: (i) A valid PAN

(ii) Valid Mobile Number and Email

(iii) Scanned copy of the documents to be

Q 2. How to apply for new IEC application?

Ans: On the DGFT website under Quick links select Apply for New IEC/Modify existing IEC. Enter  PAN  and press Search Button. Then system will prompt for the following:

(a) Name of Company

(b) Date of Birth/Incorporation (DOB/DOI)

After entering above given details at (a) and (b) the system will verify your Name ,DOB/DOI from the CBDT PAN Web Server and then it will direct to DGFT- IEC application enabling you to file for fresh IEC application.

(Please Note; Enter the Name and /DOB (DOI) correctly otherwise your authentication on the PAN server site will fail)

Import and Export Code

Q 3. How can I modify e-IEC?

Ans: In case you have generated the IEC letter from the e-IEC system and now you want to modify your IEC. Enter PAN and press Search Button. Then system will prompt for the following:

(a) Name of Company

(b) Date of Birth/Incorporation (DOB/DOI)

(c) File Number

(d) File Date

The Name and DOB/DOI will be verified from CBDT PAN Web Server  and File No and File Date will be validated from the DGFT-IEC application then only the system will dispatch tokens (one time password) on your registered mobile and e-mail id. Enter any one of the tokens either of e-mail/mobile and then press Submit Button to proceed.

(Please Note You have to enter the current File No along with File Date )

 Q 4. I have a IEC (numeric) how can I modify my IEC now?

 Ans: Enter your PAN and press search button. Then DGFT-IEC system will display:

(a) Name of Company

(b) Date of Birth/Incorporation (DOB/DOI)

Enter the above details given at (a) and (b) which  will be verified by  CBDT PAN Web Server and then it will direct you to DGFT- Online IEC application enabling you to Migrate your existing IEC to e-IEC.

Q 5. My earlier application was rejected how will I proceed?

Ans: Enter your PAN and press Search Button. Then system will prompt for the following:

(a) Name of Company

(b) Date of Birth/Incorporation (DOB/DOI)

(c) File Number

(d) File Date

The Name and DOB/DOI will be verified from CBDT PAN Web Server  and File No and File Date will be verified from the DGFT-IEC application then only the system will dispatch tokens (one time password) on your registered mobile and e-mail id. Enter any one of the tokens either of e-mail/mobile and then press Submit Button.

DGFT- Online IEC application system here will automatically display the two options of View/Print rejection letter along with “Apply again where earlier application was rejected”.

Q 6. How many documents do I have to attach in IEC Application?

Ans: In case of fresh IEC application you have to attach the following two documents

(1) Address Proof

(2) Banker Certificate/Cancelled

In case of modification of IEC the attachment of document will continue as per existing provisions.

(Please Note: Attachment of PAN and photograph is not required in case of fresh /modification of IEC application)

Q 7. How will print my IEC Certificate?

Ans: The system will automatically generate the IEC certificate once you submit your application based on your Jurisdictional Authority and it will automatically despatch the IEC letter on your  registered e-mail id.

However, at the time of next modification the e-IEC system will continue to display Print/View your IEC details along with Modify e-IEC.

Q 8. I am unable to submit my application. What may be the issue?

 Ans: You must ensure the Application should be complete with all the details. Application fee of Rs 500/- in case of fresh IEC and IEC modification Rs 200/- is mandatory.

Source- http://dgft.gov.in/sites/default/files/FAQ07082018.pdf

Tags: ,

More Under DGFT

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Posts by Date

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930