CA Dilip Kumar Bothra

1. What is composition levy under GST?

Ans. The  composition levy is an alternative method of levy of tax designed for small taxpayers whose turnover is up to Rs. 1.5 Crore (s. 75 lakhs in case of few States). The objective of composition scheme is to bring simplicity and to reduce the compliance cost for the small taxpayers. Moreover, it is optional and the eligible person opting to pay tax under this scheme can pay tax at a prescribed percentage of his turnover every quarter, instead of paying tax at normal rate.

2. What is the specified rate of composition levy?

Ans:

> Manufacturers, other than manufacturers of such goods as may be notified by the Government (Ice cream, Pan Masala, Tobbacco products etc.) : 1% ( .50% Central tax plus .50% State tax) of the turnover.

>  Restaurant Services: 5% (2.5% Central tax plus 2.5% SGST) of the turnover.

>  Traders or any other supplier eligible for composition levy: 1% ( 0.5% Central tax plus 0.5% State tax) of the turnover of taxable supplies.

3. What is the eligibility category for opting for composition levy? Which are the Special Category States in which the turnover limit for Composition Levy for Central tax and State tax purpose shall be Rs. 75  lakhs?

Ans : Composition scheme is a scheme for payment of GST available to small taxpayers whose aggregate turnover in the preceding financial year did not cross Rs. 1.5 Crores. In the case of the following States, the limit of turnover is Rs. 75 lakhs:-

(i) Arunachal Pradesh, (ii) Manipur, (iii) Meghalaya, (iv) Mizoram, (v) Nagaland, (vi) Sikkim, (vii) Tripura, (viii) Uttarakhand.

4. Who are the persons not eligible for composition scheme under GST?

Ans : Following persons are not allowed to opt for the composition scheme:

a) a casual taxable person or a non-resident taxable person;

b)  Suppliers whose aggregate turnover in the preceding financial year crossed Rs. 1.5 Crore ;

c) Supplier who has purchased any goods or servcies from unregistered supplier unless he has paid GST on such goods or services on reverse charge basis;

d) Supplier of services, other than restaurant service;

e) Persons supplying goods which are not taxable under GST law;

f) Persons making any inter-State outward supplies of goods;

g) Suppliers making any supply of goods through an electronic commerce operator who is required to collect tax at source under section 52; and

h) a manufacturer of following goods:

> Chapter 2105 00 00 : Ice cream and other edible ice, whether or not containing cocoa.

> Chapter 2106 90 20 : Pan masala

> Chapter 24 : Tobacco and manufactured tobacco substitutes.

5. When will a person opting for composition levy pay tax & Return Filing ?

Ans : A person opting for composition levy will have to pay tax on quarterly basis before 18th of the month succeeding the quarter during which the supplies were made.(in Form CMP-08). The said persons shall furnish a return for every financial year or, as the case may be, part thereof in FORM GSTR-4 of the Central Goods and Services Tax Rules, 2017, on or before the 30th day of April following the end of such financial year.

6. A person availing composition scheme during a financial year crosses the turnover of Rs.1.5 Crores /75lakhs during the course of the year i.e. say he crosses the turnover of Rs.1.5 Crores/75lakhs in December? Will he be allowed to pay tax under composition scheme for the remainder of the year i.e. till 31st March?

Ans.  No. The option to pay tax under composition scheme lapses from the day on which his aggregate turnover during the financial year exceeds the specified limit (Rs. 1.5 Crores/ Rs. 75 lakhs). He is required to file an intimation for withdrawal from the scheme in FORM GST CMP-04 within seven days from the day on which the threshold limit has been crossed. However, such person shall be allowed to avail the input tax credit in respect of the stock of inputs and inputs contained in semi-finished or finished goods held in stock by him and on capital goods held by him on the date of withdrawal and furnish a statement within 30 days of withdrawal containing the details of such stock held in FORM GST ITC-01 on the common portal.

7. How will the aggregate turnover be computed for the purpose of composition?

Ans. Aggregate turnover will be computed on the basis of turnover on an all India basis and will include value of all taxable supplies, exempt supplies and exports made by all persons with same PAN, but would exclude inward supplies under reverse charge as well as central, State/Union Territory and Integrated taxes and cess.

As per Removal of Difficulty order Order-01/2017-Central Tax dated 13.10.2017,  in  computing his aggregate turnover in order to determine his eligibility for composition scheme, value of supply of any exempt services including services by way of extending deposits, loans or advances in so far as the consideration is represented by way of interest or discount, shall not be taken into account.

8. Can a person who has opted to pay tax under the composition scheme avail Input Tax Credit on his inward supplies?

Ans.  No. A taxable person opting to pay tax under the composition scheme is out of the credit chain. He cannot take credit on his input supplies. When he switched over from composition scheme to normal scheme, eligible credit on the date of transition would be allowed.

9. Can a registered person, who purchases goods from a taxable person paying tax under the composition scheme, avail credit of tax paid on purchases made from the composition dealer?

Ans. No as the composition dealer cannot collect tax paid by him on outward supplies from his customers, the registered person making purchases from a taxable person paying tax under the composition scheme cannot avail credit.

10. Can a person paying tax under the composition scheme issue a tax invoice under GST?

 Ans.  No. He can issue a bill of supply in lieu of tax invoice.

11. What is the form in which an intimation for payment of tax under composition scheme needs to be made by the taxable person?

Ans. The intimation is to be filed electronically in FORM GST CMP- 01 or FORM GST CMP- 02.

12. Can a person making application for fresh registration under GST opt for composition levy at the time of making application for registration?

Ans. Yes. Such persons can give the option to pay tax under the composition scheme in Part B of FORM GST REG-01. This will be considered as an intimation to pay tax under the composition scheme.

13. Can the option to pay tax under composition levy be exercised at any time of the year?

Ans. No. The option is required to be given electronically in FORM GST CMP-02, prior to the commencement of the relevant financial year

14. What are the compliances from ITC reversal point of view that need to be made by a person opting for composition levy?

Ans. The registered person opting to pay tax under composition scheme is required to pay an amount equal to the input tax credit in respect of inputs held in stock and inputs contained in semi-finished or finished goods held in stock on the day immediately preceding the date of exercise of option. The ITC on inputs shall be calculated proportionately on the basis of corresponding invoices on which credit had been availed by the registered taxable person on such inputs. In respect of capital goods held in stock on the day immediately preceding the date of exercise of option, the input tax credit involved in the remaining useful life in months shall be computed on pro-rata basis, taking the useful life as 5 years. Assume capital goods have been in use for 4 years, 6 months and 15 days. The useful remaining life in months will be 5 months ignoring the part of the month. If ITC on such capital goods is taken as C, ITC attributable to the remaining useful life will be C multiplied by 5/60. This would be the amount payable on capital goods. The ITC amount shall be determined separately for integrated tax, central tax and state tax/Union territory tax. The payment can be made by debiting electronic credit ledger, if there is sufficient balance in the said ledger, or by debiting electronic cash ledger. The balance , if any in the electronic credit ledger would lapse. Such persons also have to furnish the statement in FORM GST ITC-03 which is a declaration for intimation of ITC reversal/payment of tax on inputs held in stock, inputs contained in semi-finished and finished goods held in stock and capital goods under Section 18(4) of the CGST Act, 2017 within a period of sixty days from the commencement of the relevant financial year.

15. In case a person has registration in multiple states? Can he opt for payment of tax under composition levy only in one state and not in other state?

Ans. The option to pay tax under composition scheme will have to be exercised for all States.

16. What are the other conditions and restrictions subject to which a person is allowed to avail of composition scheme?

Ans. The person exercising the option to pay tax under section 10 shall comply with the following other conditions , namely: –

a) he shall mention the words “composition taxable person, not eligible to collect tax on supplies” at the top of the bill of supply issued by him; and

b) he shall mention the words “composition taxable person” on every notice or signboard displayed at a prominent place at his principal place of business and at every additional place or places of business.

17. What is the validity of composition levy?

Ans. The option to pay tax under composition levy would remain valid so long as conditions mentioned in section 10 of the CGST Act, 2017 and Rule 3 to 5 of the CGST Rules, 2017 remain satisfied.

18. Can a person paying tax under composition levy, withdraw voluntarily from the scheme? If so, how?

 Ans. Yes. The registered person who intends to withdraw from the composition scheme can file a duly signed or verified application in FORM GST CMP-04. Every person who has filed an application for withdrawal from the composition scheme, may electronically furnish, a statement in FORM GST ITC-01 containing details of the stock of inputs and inputs contained in semi-finished or finished goods held in stock by him on the date of withdrawal, within a period of thirty days of withdrawal.

19. What action can be taken by the proper officer for contravention of any provisions of composition levy and how?

Ans. Where any contravention is observed by the proper officer wherein the registered person was not eligible to pay tax under the composition scheme or has contravened the provisions of the CGST Act, 2017 or provisions of Chapter II of the CGST Rules, 2017, he may issue a notice to such person in FORM GST CMP-05 to show cause within fifteen days of the receipt of such notice as to why the option to pay tax under the composition scheme shall not be denied. Upon receipt of the reply to the said show cause notice in FORM GST CMP-06, the proper officer shall issue an order in FORM GST CMP-07 within a period of thirty days of the receipt of such reply, either accepting the reply, or denying the option to pay tax under the composition scheme from the date of the option or from the date of the event concerning such contravention, as the case may be.

20. In case the option to pay tax under composition levy is denied by the proper officer, can the person avail ITC on stock after denial?

Ans. Yes. ITC can be availed by filing, a statement in FORM GST ITC-01 (containing details of the stock of inputs and inputs contained in semi-finished or finished goods held in stock) by him on the date on which the option is denied as per order in FORM GST CMP07, within a period of thirty days from the order.

21. Will withdrawal intimation in any one place be applicable to all places of business?

Ans. Yes. Any intimation or application for withdrawal in respect of any place of business in any State or Union territory, shall be deemed to be an intimation in respect of all other places of business registered on the same Permanent Account Number.

22. Can supplier of Services opt for composition levy?

Ans.  No, the only exception being supplier of restaurant services. Recently government announces a presumptive scheme for all Service Sector.

23. What are the penal consequences if a person opts for the composition scheme in violation of the conditions?

Ans. If a taxable person has paid tax under the composition scheme though he was not eligible for the scheme then the person would be liable to penalty and the provisions of section 73 or 74 shall be applicable for determination of tax and penalty.

24. Can a person paying tax under composition scheme make supplies of goods to SEZ?

Ans.  No. Supplies to SEZ from domestic tariff area will be treated as inter-State supply. A person paying tax under composition scheme cannot make inter-State outward supply of goods. Thus, for making supplies to an SEZ unit, a person needs to take registration as a regular taxpayer. The supplies to SEZ will be zero rated and the supplier will be entitled to make supplies without payment of tax or if he pays tax, he will be entitled to refund of tax so paid.

25. Whether Composition Taxpayers can make supply of Services ?

Ans : As per CGST Amendment Act, Now a composition dealer is also allowed to make a supply of services along with goods. But it has a limit, Supply of services can be upto higher of Rs 5 lakhs or 10% of turnover in state.

26. What are the benefits of Composition Scheme?

Ans:

> Less Compliance

> Reduce tax liability

> High Liquidity

27. Will Composition Taxpayers be required to pay tax under RCM.

Ans : Yes, Composition Taxpayers will be liable to pay tax under RCM. No credit will be allowed of tax paid.

More Under Goods and Services Tax

8 Comments

  1. KOILDOSS says:

    SIR, I HAVE A COMPOSITION DEALER AND ALSO I WILL SURRENDER MY RC THEN I WILL FILING THE ANNUAL RETURN OF RET 10 ELIGIBLE OR NOT
    KINDLY CLARIFY THE SIR

  2. Rs thukral says:

    Sir i am a composition dealer can i supply Of services as like commercial rent rs.2 lac and what rate applicable of this service please reply me

  3. Rakabru says:

    this was very very nice article & bahut majja aya. It was quite interesting & lovely to read this article & my mind was very profound of this article

  4. PARVEENMAHAJAN says:

    The composition dealer during his regime can buy goods ( other than goods notified for section 9 (3) or for section 9 (4) ) from unregistered persons. Please give your answer may be yes or no with relevant provision. My email address is sunita18mahajan@gmail.com

  5. BALASUNDARAM says:

    If a tax payer ineligibly opt composition scheme and if he reports the matter to the department Can he change the previous returns to regular scheme and take ITC.

  6. KARTEEK KONEJETI says:

    Nice article.. i have a doubt..ex: A medical shop which is under composition scheme displays “we are under composition scheme and we dont collect GST” but they are selling at an MRP price. If they are selling at an MRP price then it means GST is included in it. It means they are collecting GST then what is the need of displaying board saying we are not collecting GST as we are under composition scheme ???

  7. Karthik says:

    Nice article !! I have a doubt..for eg: If a medical shop guy registered under composition scheme and he displays a board saying that “we are under composition scheme and we don’t collect GST” but my doubt is I am purchasing medicines at an MRP and it includes GST also. Here I am unable to understand what is the need of displaying board saying GST not collected when they are collecting GST ???

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Posts by Date

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031