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AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
GOODS & SERVICE TAX
UTTARAKHAND

PROCEEDINGS

This is an application under Sub-Section (1) of Section 97 of the Central Goods &
Service Tax Act, 2017 and Uttarakhand State Goods & Service Tax Act, 2017 (hereinafter
referred to as CGST/SGST Act) and the rules made there under filed by M/s India Optel
Limited, OFIL Campus, Corporate Office, Raipur, Dehradun-248008 (herein after referred to
as the “applicant”) and registered with GSTIN 0SAAGCI2642P5Z7 under the CGST Act, 2017
read with the provisions of the UKGST Act, 2017.

2. At the outset, we would like to state that the provisions of both the CGST Act and the
SGST Act are the same except for certain provisions; therefore, unless a mention is
specifically made to such dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also
mean a reference to the same provisions under the SGST Act.

3. The Advance Ruling under GST means a decision provided by the authority or the
appellate authority to an applicant on matters or on questions specified in sub-section (2) of
section 97 or sub section (1) of section 100 in relation to the supply of goods or services or
both being undertaken or proposed to be undertaken by the applicant.

4. As per the said sub-section (2) of Section 97 of the Act advance ruling can be sought
by an applicant in respect of:

(a) Classification of any goods or services or both

(b) Applicability of a notification issued under the provisions of this Act,

(c) Determination of time and value of supply of goods or services or both,

(d) Admissibility of input tax credit of tax paid or deemed to have been paid

(e) Determination of the liability to pay tax on any goods or services or both

(ff Whether the applicant is required to be registered

(g) Whether any particular thing done by the applicant with respect to any goods or

services or both amounts to or results in a supply of goods or services or both
within the meaning of that term.

4.2 In the present case applicant has sought advance ruling on the determination of the
liability to pay tax on services, therefore, in terms of said Section 97(2) (b) of CGST/SGST
Act, 2017, however, the application is with regard to “Determination of the liability to pay

tax on any goods or services or both”, Section 97(2) (e) of CGST/SGST Act, 2017 and the
present application is hereby admitted.

BRIEF FACTS OF THE CASE

5. In the application dated 02.05.2023, the applicant submitted that:
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a. M/s Indl.a Optel Limited, entered into a contract with various vendors for supply of
goods used in the course of business, who are registered with GST department ::;n d

Fharge and collect GST on the supplied goods. In terms / conditions of the supply order
issued to the vendors, following clause has been mentioned:

“L'iqgidated Damage:- If the contractor fails to deliver the stores or any installments thereof
wtﬂ'.un the period fixed for such delivery or at any time repudiates the contract before the
expiry of such period, the General Manger may without any prejudice to the right of the
purchaser to recover the damages for breach of contract. In the event of seller’s failure to
ht':we the stores delivered by the dates/ date specified in the contract, the buyer may, at his
discretion withhold any payment until the whole of the store has been supplied and the
buyer may also deduct from the seller as agreed, liquidated damages and not by way of
penalty the sum of 0.5% of the contract price of the undelivered store for each and every
week and part of a week for which the stores have been delayed subject to maximum of
10% of the value of delayed stores, in case the delay in delivery is acceptable to the buyer.”

b. At Para 7.1.3 and 7.1.4 of Board Circular 178/10/2022-GST dated 03.08.2022,
clarification has been issued with respect to GST applicability on liquidated damages,
compensation and penalty arising out of breach of contract or other provisions of law,
however, two view point have emerged, one that the contract is entered between two
parties for execution and not for its breach and the clause for Liquidated Damages (LD) is
mentioned in a contract only to ensure the performance and hence, the amount collected
as LD do not constitute consideration for supply and are not table under GST. Other view
point is that if there is express or implied agreement for the Liquidated Damages (LD),
then the amount recovered against Liquidated Damages (LD) will constitute consideration
for a supply and will be taxable.

c. The above ambiguity in the circular regarding the taxability of Liquidated Damages
(LD) has bearing on the GST liability of the applicant on the amounts recovered as
Liquidated Damages (LD) from their vendors.

QUESTION

In view of the above facts, ‘the applicant’is seeking advance ruling as to;

Whether GST is applicable on Liquidated Damages recovered from the vendors?

APPLICANT SUBMISSION

ALY LA W e ——

From the record submitted by the applicant we find that applicant is registered in

Uttarakhand with GSTIN bearing No. 0SAAGCI2642P52Z7. Before proceeding in the present

case, we have to first go through the submissions made by the applicant which are as

under:

i. That they are manufacturing unit and enter into agreements with various vendors for
supply of goods and or services, wherein there is a clause, which prescribes that if

Page 3 of 9

[ R R R



ii.

iv.
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the contractor fails to deliver the stores or any installments thereof within the period
fixed for such delivery or at any time repudiates the contract before the expiry of such
period, the General Manger may without any prejudice to the right of the purchaser
to recover the damages for breach of contract. In the event of seller’s failure to have
the stores delivered by the dates/ date specified in the contract, the buyer may, at his
discretion withhold any payment until the whole of the store has been supplied and
the buyer may also deduct from the seller as agreed, Liquidated Damages (LD) and
not by way of penalty the sum of 0.5% of the contract price of the undelivered store
for each and every week and part of a week for which the stores have been delayed
subject to maximum of 10% of the value of delayed stores, in case the delay in
delivery is acceptable to the buyer.

In terms of the above said terms and conditions they recover various amount from
the vendors, who do not adhere to the time line/ period granted to them for supply of
goods and or services.

Under Para 7.1.3 of the Board Circular 178/10/2022-GST dated 03.08.2022,
following has been provided:

«7.1.3 It is argued that performance is the essence of a contract. Liquidated damages
cannot be said to be a consideration received for tolerating the breach or non-
performance of contract. They are rather payments for not tolerating the breach of
contract. Payment of liquidated damages is stipulated in a contract to ensure
performance and to deter non-performance, unsatisfactory performance or delayed
performance. Liquidated damages are a measure of loss and damage that the parties
agree would arise due to breach of contract. They do not act as a remedy for the breach
of contract. They do not restitute the aggrieved person. It is further argued that a
contract is entered into for execution and not for its breach. The liquidated damages or
penalty are not the desired outcome of the contract. By accepting the liquidated
damages, the party aggrieved by breach of contract cannot be said to have permitted or
tolerated the deviation or non-fulfilment of the promise by the other party.”

Whereas Under Para 7.1.4 of the Board Circular 178/10/2022-GST dated
03.08.2022, following has been provided:

“7.1.4 In this background a reasonable view that can be taken with regard to taxability
of liquidated damages is that where the amount paid as ‘liquidated damages’ is an
amount paid only to compensate for injury, loss or damage suffered by the aggrieved
party due to breach of the contract and there is no agreement, express or implied, b

the aggrieved party receiving the liquidated damages, to refrain from or tolerate an’ a!i
or to do anything for the party paying the liquidated damages, in such cases liquidat cd
damages are mere a flow of money from the party who causes breach of the C?;Iraitio

the party who suffers loss or damage due to such breach. Such pa
constitute consideration for a supply and are not taxable.” Yments do not
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v. That going through these Para’s it appears that two viewpoints emerges, one that the
contract is entered between two parties for execution and not for its breach and the
clause for Liquidated Damages (LD) is mentioned in a contract only to ensure the
performance and hence, the amount collected as LD do not constitute consideration
for supply and are not table under GST and the other view point is that if there is
express or implied agreement for the Liquidated Damages (LD), then the amount

recovered against Liquidated Damages (LD) will constitute consideration for a supply
and will be taxable.

vi. That the above pointed out ambiguity in the circular regarding the taxability of
Liquidated Damages (LD) has bearing on the GST liability of the applicant on the
amounts recovered as Liquidated Damages (LD) from their vendors.

PERSONAL HEARING

Accordingly opportunity of personal hearing was granted to the applicant on
25.07.2023. Sh. Mukesh Kumar, Company Representative, on behalf of the applicant
appeared for personal hearing on the said date and re-iterated the submission already made
in their application. Sh. Deepak Brijwal, Deputy Commissioner, Concerned Officer from the

State Authority was also present during the hearing proceedings. He presented the facts and
requested the authority to decide the case on merits.

DISCUSSION AND FINDINGS

i In the present case we are not deciding any wider question but restricting our
conclusion to the facts and circumstances which were filed by the applicant for our
consideration. We have considered the submissions made by the applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made by applicant and his
authorized representatives during the hearing. We have also considered the issue involved

on which advance ruling is sought by the applicant, relevant facts and the applicant's
interpretation of law. Now we proceed by taking up the issue.

8. We have carefully considered all the submissions made by the
Applicant. The applicant is a registered manufacturing entity engaged in manufacture
and they enter into agreement with various vendors for supply of goods and or services and
in the event of vendor’s failure to deliver by the dates/ date specified in the contract, the
applicant deduct Liquidated Damages (LD) from them and have approached the Advance
Authority, with a view that there is an ambiguity in the Board Circular No. 178 /10/2022-

GST dated 03.08.2022 in view of Para 7.1.3 and 7.1.4, in respect of taxability on such
liquidated damages.

In the present case liquidated damages are recovered b i
: y the applican
vendors/contractors in the event of their failure to have stores delivered i?r the td " e
specified in the contract. The moot point here is whether the activity is supp] ate/ datf.:s
other words whether the said collection in the form of Liquidated PPly or not, in

Damages (LD) is
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consideration or not? And whether the amount collected by them is consideration for
tolerating an act and taxable service as per the entry at serial 5(e) of Schedule II or it is a

Penalty / Compensation for not tolerating the act?

Therefore, before proceeding further, it would be prudent to go through the provisions
of “Supply” and “Consideration” as provided in the CGST/SGST Act, 2017.

As per Section supply has been defined as under:-

“7. Scope of supply. — (1) For the purposes of this Act, the expression —supply|| includes—

(a) all forms of supply of goods or services or both such as sale, transfer, barter, exchange,
licence, rental, lease or disposal made or agreed to be made for a consideration by a
person in the course or furtherance of business;

[(aa) the activities or transactions, by a person, other than an individual, to its members or

constituents or vice-versa, for cash, deferred payment or other valuable consideration.

Explanation.—For the purposes of this clause, it is hereby clarified that, notwithstanding
anything contained in any other law for the time being in force or any judgment, decree or
order of any Court, tribunal or authority, the person and its members or constituents shall be
deemed to be two separate persons and the supply of activities or transactions inter se shall
be deemed to take place from one such person to another;]

(b) import of services for a consideration whether or not in the course or furtherance of

business;[and]
(c) the activities specified in Schedule I, made or agreed to be made without a consideration;

(1A) where certain activities or transactions constitute a supply in accordance with the
provisions of sub-section (1), they shall be treated either as supply of goods or supply of
services as referred to in Schedule II.

'Consideration' is defined in Section 2(31) of the CGST Act 2017 as:

‘Consideration' in relation to the supply of goods or services or both includes,-
a) any payment made or to be made, whether in money or otherwise, in respect of, in
response to, or for the inducement of;, the supply of goods or services or both, whether
by the recipient or by any other person but shall not include any subsidy given by the
Central Government or a State Government”

We are of the opinion that in the above definition of the “Supply” and “Consideration”
the meaning of the word consideration is very broad and also includes any pa;
or to be made, whether in money or otherwise, Y Payment made
a) in respect of,
b) in response to,
¢) for inducement of supply of goods or services.
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Upon going through the sample copy of the agreement submitted by the applicant, we
find that at Sl. (viii) of the Point 4 GENERAL TERMS & CONDITION, it has clearly been
stipulated that the service provider must ensure to provide the service within stipulated
time period otherwise liquidated damages and not by way of penalty the sum of 0.5% of the
contract price of the undelivered store for each and every week and part of a week for which
the stores have been delayed subject to maximum of 10% of the value of delayed stores.
This show that the quantum of liquidated damages has been determined pre-hand and
there is no element of uncertainty in the same, whereas, to actually qualify as damage,
there has to be an element of uncertainty. Damages are not known beforehand and if they
are known beforehand, steps can be taken to act in such a way they don’t occur. The
mention of a particular rate of value and maximum limit beforehand of occurrence of
damages clearly shows that there is a reasonable belief that such event can occur or
happen in the ordinary course of business and hence a particular rate / term has been
fixed while entering into the agreement, whereas in true sense the damages have had to be
with an element of surprise, which is caused by loss or damage suffered by aggrieved party
and hence to compensate the monetary loss due to said loss / damages, the damages are

liquidated and where the amount paid as liquidate damages is an amount paid only to
compensate for such loss or damage.

From the above, it is clear that the amount recovered as liquidated damages is neither
ad-hoc, unconditional nor at the discretion of the applicant or his vendors. The

mathematical terms for calculation of such value clearly indicate that the act of breach is
not inconvincible, in the first place.

We also find that in the instant case all the three conditions as mentioned at Para 6.1
of the Circular, namely 1. Agreement or Contract 2. Consideration and 3. Contractual
agreement is independent arrangements in its own right, are present in the contract
entered between the applicant and the vendors and hence the ingredients for taxability are
fulfilled. We are also of the opinion that the Para 7.1.3 starts with the words, “It is argued
that the performance is the ............... ” , the usage of said words clearly shows that it is a

point of view for discussion and understanding of the issue only and not the final view of
the Board.

Further, at Para 12 of the referred Circular it is mentioned that the taxability in each
case shall depend on facts of the case, hence upon going through the contract/ agreement
under question submitted by the applicant and the legal provisions we are of the opinion
that, mention of specific rate for compensation of the monetary loss, in the contract/
agreement under question, clearly implies that buyer i.e. the applicant and sellers i.e. the
vendors, have already factored in the cost of damages and there is no surprise e]ern.e. t i
tk'le occurrence of such damages and hence the amount recovered under the h nt in
Liquidated Damages (LD) is a consideration and is exigible to tax under the provi _ead of
the CGST/SGST Act, 2017 and also that the said the activity is a s lp SN o1
provisions of the CGST/SGST Act, 2017. UPPY under the
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Further, we also find that in the contract, it is clearly mentioned that amount
recovered, is not a penalty/compensation and maximum limit is only 10%, which appears
very much within tolerable limit, and amount received in the name of liquidated damages,
actually is a consideration for tolerating the act of not supplying stores in the prescribed
time limit and hence in the light of section 7 read with definition of consideration under
section 2(31), liquidated damages recovered by the applicant from their vendors is a
consideration, for tolerating of an act or a situation under an agreement and hence such an
activity constitutes supply of service as per entry at serial 5(e) of Schedule II and are
exigible to tax @18% as per serial no. 35 of Notification No. 11/2017-Central /State tax
rate, under HSN 9997.

9. In view of the discussions held above, we rule as under:
RULING

Question - Whether GST is applicable on Liquidated Damages recovered from the
vendors?

Answer- Yes, GST is applicable on Liquidated Damages recovered from the vendors.

s,
ANURAG MISHRA KANAND MAURYA
(MEMBER) (MEMBER)
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AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
GOODS & SERVICE TAX: UTTARAKHAND
OFFICE OF THE COMMISSIONER, SGST, UTTARAKHAND
LADPUR RING ROAD, UPPER NATHANWALA, DEHRADUN
F. No.: 01/S.Tax-UKD/GST/Sec-97/2023-24/DDN/ 272p Date: 01.08.2023

Copy to:

1.

© oMo Uk

The Chief Commissioner, CGST, Meerut Zone, Meerut for information please.

The Commissioner, SGST, Commissionerate, Uttarakhand for information and necessary
action please.

The Commissioner, CGST, Commissionerate, Dehradun for information and necessary action
please.

The Assistant Commissioner, Range-V, CGST, Dehradun for information and necessary actior
The Assistant Commissioner, Sec-3, SGST, Dehradun for information and necessary action.
The Concerned Officer, CGST, Dehradun.

The Concerned Officer, SGST, Dehradun.

The Appellate Authority of Advance Ruling, Uttarakhand for information please.

Guard File.
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