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Note: Under Section 100 of the CGST/RGST Act, 2017, an appeal against this 

ruling lies before the Appellate Authority for Advance Ruling constituted under 

section 99 of CGST/RGST Act, 2017, within a period of 30 days from the date 

of service of this order. 

At the outset, we would like to make it clear that the provisions of both the CGST 

Act and the RGST Act are the same except for certain provisions. Therefore, 

unless a mention is specifically made to such dissimilar provisions, a reference to 

the CGST Act would also mean a reference to the same provision under the RGST 

Act. Further to the earlier, henceforth for the purposes of this Advance Ruling, a 

reference to such a similar provision under the CGST Act / RGST Act would be 

mentioned as being under the "GST Act". 

The issue raised by M/s RAHUL GOYAL, 71-A, Vivek Vihar, New Sanganer 

Road, Jaipur, Rajasthan-302019.- (hereinafter the applicant) is fit to pronounce 



advance ruling as it falls under the ambit of the Section 97(2) (a) & (e) given as 

under: 

(e) Determination of the liability to pay tax on any goods or services or both 

A. SUBMISSION AND INTERPRETATION OF THE APPLICANT; 

1. The applicant is an individual having temporary user ID 082100000156AR4 

under the Goods and Services Tax Act (hereinafter called as GST law) since 

16.03.2021 and located at 26/B-5/H/803, Saryu Apartment, Jaipur, Rajasthan-

302033. 

2. The applicant was earlier registered under GST law vide GSTIN 

08AGBPG9907F1ZG which was cancelled with effect from 30.09.2020. Prior to 

cancellation of registration, the applicant was providing Educational and Training 

Services to M/s Mentors Eduserv (GSTIN:1OADFPJ1214M1Z3) situated at 

136/137 First, Parus Lok complex, Boring Road Crossing, Patna, Bihar - 800001. 

3. The applicant used to classify such supplies under HSN 999294: Other 

Educational and Training Services n.e.c. under chapter 99 of the tariff code which 

are taxable @ 18% under GST law. 

4. The applicant was exhibiting details of supplying educational related services 

etc. in his returns furnished in FORM GSTR-3B and FORM GSTR-1 for the 

respective tax periods and was accordingly paying respective Goods and Services 

tax on the same. 

5. The applicant has now received a new offer from a prospective service recipient 

for providing educational related services etc from his place located at 26/B-

5/H/803, Saryu Apartment, Jaipur, Rajasthan-302033. 

6. The authorities under Income Tax law are suggesting/ directing the applicant 

to treat receipt of such services in the nature of employment whereas, the 

applicant has paid GST on consideration received from M/s Mentors Eduserv in 

respect of such services, treating as services other than by way of employment. 

7. Since, the nature of services provided to M/s Mentors Eduserv and that offered 

by the prospective service recipient are same, the applicant is finding it difficult 

to determine whether any GST is payable or not on the service in question. 

Statement containing the applicant's interpretation of law and/or facts, as 

the case may be, in respect of the aforesaid question(s) (i.e. applicant's view 

point and submissions on issues on which the advance ruling is sought). 



1. The charging section 9(1) of BGST/ CGST Act provides for levy and collection 

of state tax and central tax on all inter-State and intra-State supplies of goods and 

services or both, except on the supply of alcoholic liquor for human consumption, 

on the value determined under section 15 and at such rates, not exceeding twenty 

per cent., as may be notified by the Government on the recommendations of the 

Council which will be collected in such manner as may be prescribed and shall 

be paid by the taxable person. 

As noted above, the taxable event under GST law shall be the supply of goods or 

services or both made for consideration in the course or furtherance of business. 

Thus, determining whether or not a transaction falls under the meaning of supply, 

it is important to understand the meaning of "supply" in the light of GST law. 

Accordingly, supply has been defined under section 7 of the RGST/ CGST Act 

which is reproduced below:- 

(1) For the purposes of this Act, the expression "supply" includes,- 

(a) all forms of supply of goods or services or both such as sale, transfer, 

barter, exchange, licence, rental, lease or disposal made or agreed to be 

made for a consideration by a person in the course or furtherance of 

business; 

(b) import of services for a consideration whether or not in the course or 

furtherance of business; 

(c) the activities specified in Schedule I, made or agreed to be made without 

a consideration; 

[(1A) where certain activities or transactions constitute a supply in accordance 

with the provisions of sub-section (1), they shall be treated either as supply of 

goods or supply of services as referred to in Schedule II] 

(2) Notwithstanding anything contained in sub-section (1),- 

(a) activities or transactions specified in Schedule III; or 

(b) such activities or transactions undertaken by the Central Government, 

a State Government or any local authority in which they are engaged as 

public authorities, as may be notified by the Government on the 

recommendations of the Council, shall be treated neither as a supply of 

goods nor a supply of services. 

As it can be seen from section 7(2)(a) produced above, activities or transactions 

which are specified in schedule III of the GST Act shall be treated neither as 



supply of goods nor supply of services i.e. such activities or transaction shall not 

be subject to tax under GST law. Moreover, Entry 1 of schedule III of GST law 

spells out that "services by employee to the employer in the course of or in 

relation to his employment" will not be considered as supply of goods or services. 

Hence, from the above discussion, it can be understood that GST is not applicable 

on services rendered by employee to employer provided they are in the course of 

or in relation to employment. 

As summarized above, the applicant has now got an offer from a prospective 

service recipient proposing to receive educational and training services from the 

applicant as per the terms and conditions enumerated in the agreement to be made. 

It is to be noted that one of the condition set out in the agreements made between 

the applicant and M/s Mentors Eduserv was that the contract between the 

applicant and the service recipient would primarily be on principal - to -principal 

basis. 

Relevant clause of the agreement dated 10.02.2020 is reproduced below for your 

reference:- 

Section 13 - Miscellaneous Provisions 

"13.1 No Agency: This agreement is entered into on a "principal to principal'' 

basis and the parties are independent of each other, and nothing contained herein 

is intended to or shall be deemed to create any partnership, joint venture, 

employment or relationship of principal and agent between the parties hereto or 

between the First Party and Service Provider 

It is worthwhile to note that the new offer also contains similar terms and 

conditions as stipulated in section 13 mentioned above. 

However, we have been advised that the service provided are in the nature of 

employer and employee. Therefore, it will be out of the purviews of GST Act as 

per entry 1 of schedule III read with section 7(2). 

B. QUESTIONS ON WHICH THE ADVANCE RULING IS SOUGHT:- 

Whether the services under consideration will be covered under entry 1 of 

schedule III of RGST/ CGST Act or not? 

C. PERSONAL HEARING 



In the matter personal hearing was granted to the applicant on 12.10.2021. CA, 

Mohammad Azharuddin (Authorised Representative) of applicant appeared for 

PH. During the PH, he reiterated the submissions already made in the written 

application. He requested for early disposal of the application. 

D. FINDINGS, ANALYSIS & CONCLUSION; 

1. We have gone through the facts of the case and submission made by the 

applicant at the time of preliminary hearing. 

2. The applicant in their written submission stated that they were providing 

Educational and Training Services to M/s Mentors Eduserv, Bihar 

(GSTIN:1OADFPJ1214M1Z3) and were paying tax under category of Other 

Educational and Training Services under HSN 999294 of chapter 99 of the tariff 

code which are taxable @ 18% under GST law. Further, they stated that they have 

been advised by the Income Tax authority that the service provided by them is in 

the nature of employer and employee. Therefore, it will be out of the purviews of 

GST Act as per entry 1 of schedule III read with section 7(2). 

3. The applicant wants to know whether the services under consideration will be 

covered under entry 1 of schedule III of RGST/ CGST Act or not. 

4. Before we delve deep to decide the case, it would be proper in the fitment of 

justice to discuss the relevant provisions of the statute which are as under- 

4.1 Section 7 of the CGST Act, 2017:- 

7. Scope of supply.-(1) For the purposes of this Act, the expression -supply 

includes- 

(a) all forms of supply of goods or services or both such as sale, transfer, 

baiter, exchange, licence, rental, lease or disposal made or agreed to be 

made for a consideration by a person in the course or furtherance of 

business; 

(b) import of services for a consideration whether or not in the course or 

furtherance of business; [and] 

(c) the activities specified in Schedule I, made or agreed to be made without 

a consideration; [****] 

(d) [*****] 



[(1A) where certain activities or transactions constitute a supply in accordance 

with the provisions of sub-section (1) , they shall be treated either as supply of 

goods or supply of services as referred to in Schedule II] 

(2) Notwithstanding anything contained in sub-section (1),- 

(a) activities or transactions specified in Schedule III; or 

(b) such activities or transactions undertaken by the Central Government, 

a State Government or any local authority in which they are engaged as 

public authorities, as may be notified by the Government on the 

recommendations of the Council, shall be treated neither as a supply of 

goods nor a supply of services. 

(3) Subject to the provisions of [sub-sections (1), (1 A) and (2)], the Government 

may, on the recommendations of the Council, specify, by notification, the 

transactions that are to be treated as,- 

(a) a supply of goods and not as a supply of services; or 

(b) a supply of services and not as a supply of goods. 

4.2 Section 9 of the CGST Act, 2017:- 

9. Levy collection-(1) Subject to the provisions of sub-section (2), re shall be 

levied a tax called the central goods and services tax on all intra-State supplies of 

goods or services or both, except on the supply of alcoholic liquor for human 

consumption, on the value determined under section 15 and at such rates, not 

exceeding twenty per cent., as may be notified by the Government on the 

recommendations of the Council and collected in such manner as may be 

prescribed and shall be paid by the taxable person. 

4.3 Section 15 of the CGST Act, 2017 

15. Value of Taxable Supply.-(1) The value of a supply of goods or services or 

both shall be the transaction value, which is the price actually paid or payable for 

the said supply of goods or services or both where the supplier and the recipient 

of the supply are not related and the price is the sole consideration for the supply. 

4.4 SCHEDULE III of the CGST Act, 2017:- 

SCHEDULE III 

[See section 7] 



ACTIVITIES OR TRANSACTIONS WHICH SHALL BE TREATED 

NEITHER AS A SUPPLY OF GOODS NOR A SUPPLY OF SERVICES 

1. Services by an employee to the employer in the course of or in relation to his 

employment. 

2. .................... 

4.4 The explanation to Section 15 the CGST Act, 2017 provides meaning of 

related persons :- 

Explanation.- For the purposes of this Act,- 

(a) persons shall be deemed to be -related persons if- 

(i) such persons are officers or directors of one another's businesses; 

(ii) such persons are legally recognised partners in business; 

(iii) such persons are employer and employee; 

(iv) any person directly or indirectly owns, controls or holds twenty-

five per cent, or more of the outstanding voting stock or shares of 

both of them; 

(v) one of them directly or indirectly controls the other; 

(vi) both of them are directly or indirectly controlled by a third 

person; 

(vii) together they directly or indirectly control a third person; or 

(viii) they are members of the same family; 

(b) the term -person also includes legal persons; 

(c) persons who are associated in the business of one another in that one is the 

sole agent or sole distributor or sole concessionaire, howsoever described, of the 

other, shall be deemed to be related. 

5. Apart from above, lets analysis the relevant clause of the agreement dated 

10.02.2020, as per applicant's written submission, the new offer also contains 

similar terms and conditions as stipulated in section 13. 

Section 13 of the above-said agreement is reproduced below: 



Section 13 - Miscellaneous Provisions 

"13.1 No Agency: This agreement is entered into on a "principal to principal" 

basis and the parties are independent of each other, and nothing contained herein 

is intended to or shall be deemed to create any partnership, joint venture, 

employment or relationship of principal and agent between the parties hereto or 

between the First Party and Service Provider ". 

On gone through the above clause of the agreement, we find that agreement has 

been entered into on a "principal to principal" basis and there is no scene in 

respect of any employment. Hence, it can be said that there no Service is provided 

by an employee to the employer in the course of or in relation to any employment 

in the instant case. Thus, the provisions of entry no. 1 of schedule III of the GST 

act are not applicable. 

6. In view of the above relevant legal provisions, we are of the view that:- 

* Explanation to section 15 defines the related person. 

* Schedule I of the GST Act deem every transaction between the related or 

distinct person as a supply, even if there is no consideration. 

* Schedule III of the GST Act excludes the supply by an employee to the 

employer from the GST scope. It deems it as no supply. 

7. In the instant case, the applicant intends to provide Educational and Training 

Services to its service recipient i.e. M/s Mentors Eduserv on the basis of section 

13 of the agreement dated 10.02.2020. on gone through the section 13 of the 

agreement, we find that there is no establishment of term 'employment'. Hence, 

activity or transaction between service provider i.e. applicant and service receiver 

i.e. M/s Mentors Eduserv does not constitute employee-employer relation. Thus, 

we find that this activity or transaction is not covered under entry no. 1 of the 

Schedule III of the act and resulted in a 'supply of service' as per Section 7 of the 

CGST Act, 2017 and tax will be leviable under section 9 of the CGST Act, 2017 

and valuation thereof will be done as per section 15 of the CGST Act, 2017. 

8. In view of the foregoing, we rule as follows: - 

RULING 

Question: Whether the services under consideration will be covered under entry 

1 of schedule III of RGST/ CGST Act or not? 



Answer: NO, services under consideration will not be covered under entry 1 of 

schedule III of RGST/ CGST Act, 2017. 

25/10/2021   

(J. P. MEENA) (M. S. Kavia) 

Member Member 

(Central Tax) (State Tax) 

 

(Please Note - Above is not an official Copy of AAR Order. Kindly download 

Official copy from official website of relevant Authority.) 

 


