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HARYANA AUTHORITY FOR ADVANCE RULING, '
g GOODS AND SERVICES TAX, #:!T
VANLYA BHAWAN, PLOT NO I-3, SECTOR 5,
PANCHKULA-134151 (HARYANA)

ADVANCE RULING NO.HAR/HAAR/R/2018-19/15
_ (in Application No.: 15/2018-19, dated 04.07.2018)
Name & Address of the Applicant - | M/s Informage Realty Pvt. Ltd., 5CO No.
62, 2™ Floor, Civil Lines, Old judicial
Complex, Sector-15, Gurugram.

GSTIN of the Applicant - | DEAADCI3515112Q

Date of Application : | 04.07.2018

Clause{s) of Section 97(2) of |:|(c) Determination of time and value of |
CGST/HGST Act, 2017, under which supply of goods or service or both.

tl'l i’!':!d.
& guestion(s) ra {e) Determination of Hability to pay tax

on any goods or services or both,
“Date of Personal Hearing . | 13.09.2018 ]
‘Present for the Applicant - | 5h. Kapil Aggarwal, CA, Sh. Amit Tayal,
Director,

Factual Background As Per Applicant

_Statement of relevant facts and Statement containing the applicant’s interpretation of

P End/or facts.
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\'ff}p‘ E icant (M/s Informage Realty Private Limited, here in referred to as
II\I‘.‘-\.--\_

ant)and  Mr. A, Mr. B and Mr. C (hereinafter referred to a5 "Land Owners) are
land owners. On the land a Residential Plotted Township/Colony Is proposed to be
developed, Applicant is the Technical Partner (as well as applicant owns some land). To
full fill the condition of getting license of residential plotted colony/township, Mr. &, Mr.
B and Mr. C will enter into a collaboration agreement with the Applicant for getting
license and development of Residential plotted calony.
Mr. A, Mr. B and Mr. C agree to give 20% of licensed plotted area to Applicant, in
consideration of that Applicant will be responsible for obtaining license, to lay roads,
sewerage, storm water etc. Thus the Land Owners (Mr. A, Mr. B and Mr. C} will have
80% of the licensed plotted area arising out of their respective share of land,
As per the prevailing provisions of the concerned authority, for granting the licence to
develop Residential plotted colony/township, approx, 55% of total area are being
entitled to be developed as residential plotted area and approx. 3% are entithed to be
developed as Commercial area. Apart from these, the rest of the area would be covered
under roads, parks, facilittes etc. Thus the Saleable area will be Approx. 55% as
residential Plots and 3% as commercial plots.

As per the collaboration agreement proposed to be entered into, the Applicant
and Land owners all the land owners will give to the applicant 20% plotted area In
consideration of the dolng following activity by the applicant :-
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a. Applying and obtaining for license to get the license to develop the
residential plotted colony of the proposed land, using its technical and
financial capabliities for the same.

b. Development of the residential plotted colony (On its own or by providing
work contract(s) to third party).

¢, It will include laying of the roads, sewerage fines, storm water system,
providing electricity poles etc.

Thus the Applicant will receive 20% out of the residential plots and 20% out of the
Commercial Plots from Mr. A, B and € In consideration of providing work contract
services of development of township as explained above.

1. Whether GST will be applicable on the booking/selling of plots to be done by The
Applicants and Land owners during the development (before completion of the
development work of the township) of the township? If GST s applicable then
what will be the taxable value and applicable tax rate in this case.

2. Whether GST will be applicable on the 20% share of licensed plotted area agreed
to be provided by the land Owners to the Applicant (developer).if GST ks
applicable then what will be the taxable value and applicable tax rate in this case.

For Question No. 1

The plotted areas are proposed to be sold/booked by all the persons during the
development (before completion of the development work of the township) of the
township,

From the conjoint reading of Section 7 and Paragraph 5 of Schedule Il of SGST/CGST
Act, any activity/transaction in the nature of “Sale of Land” is not covered within the
preview of GST, hence no GST is payable on the transaction resulting In the sale of

lands.

. r,;_.@ w of the Applicant GST will not be applicable in this case as this sale/transfer of
ILJ‘} Plat plotted colony Is sale/ transfer of land and G5T In not applicable on
r'.;:-.' sabe/T r of land
\2
N on No.2

""'-.:'-'5.1___ - 1

yj".

E-.:T:;er section 3(a) of Land Acquisition Act, 1894, the expression “and’ includes benefits
that arise out of land and things attached to earth or permanently fastened to anything
attached to the earth.

In the case of Saftya Bee vs Mohd. Vajahath Hussain — (2011) 2 5CC 94, the Apex court
held that land’ includes rights in ar over land, benefits to arise out of land.

Th__ The Apex court in the case of Pradeep Ol Corporation vs Municipal Corporation of Delhi
w4

- {2011) S 5CC 270 observed that tand includes benefits to arise out of land.

Erom the conjoint reading of Section 7 and Paragraph 5 of Schedule Il of SG5T/CGST
Act, any activity/transaction in the nature of “Sale of Land” |5 not covered with in the
preview of GST, hence no G5T is payable on the transaction resulting in the sale of
lands.
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In understanding of the Applicant, G5T on transfer of 20% share/right of licensed plotted
area, given as per the collaboration agreement, will not be applicable, as this is transfer
of Land as explained above, and G5T is not applicable on Sale/Transfer of Land.

Record of Personal Hearing

Personal hearing in the case was conducted on 13.09.2018 which was attended
by Sh. Kapil Aggarwal, CA, Sh. Amit Tayal, Director of the firm. The applicant
besides reiterating the submissions made in their application had given additional
submissions which were taken on record.

Discussion and finding of the authority

The nature of the proposed agreement as described by the Applicant s a Joint
Development Agreement wherein the land owners and the Applicant enter into
an agreement for development of the land so as to make It saleable. The
Applicant will be responsible for obtaining license from the concerned authority,
to lay the roads, sewerage, storm water etc. On completion of the development
work or say during the completion period itself, the landowners will transfer 20%
of their share of the developed property as a consideration towards the works
contract services provided by the Applicant to the land owners.

in the above proposed agreement there are in-fact two kinds of transactions.
One pertains to booking/selling of plots to be done by the Applicant and the Land
owners during the development (before completion of the development work) of
the township and the other Is transfer of 20% share of developed land/plots by
each of the land owners to the Applicant.

5a far as the first transaction of booking/sale of developed plots by the Applicant and
the land owners is concerned, it amounts to sale of land and the understanding of the
Applicant of the law regarding this aspect of the transaction Is correct. From the
conjoint reading of Section 7 and Paragraph 5 of Schedule Il of SG5T/CGST Act, any
activity/transaction in the nature of “Sale of Land” is not covered with in the preview of
ce no GST Is payable on the transaction resulting In the sale of lands.

the second part of the transaction of transferring 20% share of their plots by
ners to the Applicant is concerned, the guestion is itself answered in the
he Applicant that it is consideration for the works contract services rendered
i plicant and therefore, we do not agree with the understanding of law by the
on this part of the transaction. The transfer value of the plots will be

“tonsidered as consideration pald by the land owners for the services rendered by the
Applicant for development of their land and will be regarded as 'works contract,
services attracting 18% GST (9%CGST+I%HGST).

L
in the backdrop of above discussions and findings the advance ruling on the

.uli!"F" guestions is pronounced as under: -
|

1. Whether G5T will be applicable on the booking/selling of plots to be done by The
Applicant and Land owners during the development (before completion of the
development work of the township) of the township? If GST Is applicable then
what will be the taxable value and applicable tax rate in this case.
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Ruling:

Booking/selling of plots to be done by the Applicant and Land owners during the
development of the township will remain a transaction of sale/transfer of land
and thus will not attract GST. It Is immaterial whether the sald booking/sale is

done before completion or after completion of the development work.

2. Whether G5T will be applicable on the 20% share of licensed plotted area agreed
to be provided by the land Owners to the Applicant (developer).if GST s
applicable then what will be the taxable value and applicable tax rate In this case.

Ruling:

Yes. It is consideration for the works contract services rendered by the Applicant
and therefore, is a service independent of sale of land. The transfer value of the
plots will be considered as consideration paid by the land owners for the services
rendered by the Applicant for development of their share of land being ‘works

contract’ services attract 18% GST (IRCGST+9%HGST).

Ordered accordinghy.
Ta be communicated.
Dated: 05.10.2018

Panchkula.
ﬁnﬂ]':ﬁlr'l.--
(Sangeeta Karmakar)
Member CGET

M/s Informage Realty Pvt. Ltd., 5CO Mo. 62,
2™ Floor, Civil Lines, Old Judicial Complex,
Sector-15, Gurugram (East).

Copy to
1. The Commissioner, CGST & CE, Gurugram, GST Bhawan, Plot No.-36-37,
Sector 32, Gurugram-122001.
2. Deputy Excise & Taxation Commissioner (ST), Gurugram {East).
3, The Assistant Commissioner of Central Goods and Services Tax Division,
GST Bhawan, Plot No. 36-37, Sector-32, Gurugram.



