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        BEFORE THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULINGS (INCOME TAX) 
NEW DELHI 

 
16th Day of August, 2012 

 

A.A.R. No. 851 of 2009 
 

PRESENT 
 

  Justice Mr. P.K.Balasubramanyan (Chairman) 
  

 
Name & address of the applicant : Target Corporation India Pvt.Ltd.  

       C-2, Block Manyata Embassy, 
       Business Park, 
       Special Economic Zone, 
       Nagwara Hobli, Outer Ring Road, 
       Bangalore - 560045 
            

  Commissioner concerned  : Director of Income-tax  
       (International Taxation) 
       Bangalore 
  

Present for the applicant  : Mr. P.J.Pardiwalla, Advocate  
        Mr. V.B. Patel, Advocate 

      Mr. Vishweshar Mudigonda,CA 
Mr. Amartya Ghose, Manager Finance 

       Mr. Sunmantra Dutt, Sr.Director-Global Finance 
 
 Present for the Department  : Mr. R.S. Rawal, CIT(DR) 
       Ms. Meera Srivastava, ADIT, Bangalore  

    R U L I N G 

The applicant is a company incorporated in India.   It is a 

fully owned subsidiary of a company incorporated in the United 

States of America (U.S.A).    It entered into an agreement with its 

U.S. principal on 10.6.2007, to be effective from 1.4.2006, for 

seconding certain of the employees of the principal to the applicant 

subject to certain terms and conditions.    The applicant is to 

request its American Principal to provide employees who have the 

required level of expertise required by it.    The U.S. Principal would 

then second the employees for specified periods.  This secondment 
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of the employees by the U.S. Principal was based on the U.S. 

principal’s global mobility policy.   The employees of the principal 

seconded to the applicant shall continue to have their payroll 

processed by the principal.   But, the applicant was to reimburse 

the principal for those amounts and also pay the principal a service 

charge at $ 15 per employee per payroll cycle for processing the 

payroll of the seconded employees.   The U.S. principal was to 

ensure that the employees acted in accordance with the 

instructions and directions of the applicant, that they would devote 

their whole time to the applicant and that all the responsibilities and 

risk for work undertaken by the employees will remain with the 

applicant during the secondment period.  The applicant will have 

the right at any time to reject the seconded employees.    The 

employee was to act on behalf of the applicant as may be required 

by it.   If during the period, the US Principal wanted to terminate the 

secondment of any of the employees seconded, it was to do so 

only in prior consultation with the applicant.   The terms and 

conditions of employment with the applicant as stated in the 

employment agreement between the applicant and the employee, 

was to remain in force during the secondment period.   They were 

to maintain strict confidentiality with respect to all information 

regarding the applicant. 
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2. During the secondment period, the applicant was to 

reimburse the US Principal all remuneration payable to the 

employees and meet all official out of pocket expenses of the 

employees.   It was agreed that the payment by the applicant to the 

US Principal was to be limited to actual costs incurred.    During the 

period the role of the US Principal was restricted to that of a payroll 

service provider only.    The principal was to endeavour to provide 

appropriate qualified employees. 

3. Pursuant to this, certain employees of the US Principal were 

seconded to the applicant.  Separate contracts were entered into 

with them.   On these pleadings, the applicant approached this 

Authority seeking advance rulings on certain questions and this 

Authority allowed the application under section 245R(2) of the Act 

to give rulings on the following questions: 

 Secondment Charge  

1. Whether on the facts and circumstances of the case, the 
amount reimbursed or reimbursable by the applicant to 
Target Corporation, USA, under the terms of the 
secondment agreement dated 10.6.2007 is in the nature of 
income accruing to Target in respect of which, tax is liable 
to be deducted at source by the applicant under the 
provisions of Income-tax Act, 1961? 

 
2. If the answer to the first question is in the affirmative, what 

is the rate at which tax is required to be deducted at source 
by the applicant? 

 
 Payroll processing charge  

1.  On the facts and in the circumstances of the case whether 
 the payment proposed to be made by the applicant 
 towards payroll processing charges is taxable as per the 
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 provisions of Double Taxation Avoidance Agreement 
 (“DTAA”) entered into between India and USA? 

 
2. On the facts and circumstances of the case whether the 

applicant is liable to withhold tax at source under section 
195 of the Act (“the Act”) on the payments proposed to be 
made by the applicant towards payroll processing 
charges? 

 

4. The applicant contends that what it pays to its US Principal 

under the Agreement is only reimbursement of the salaries of the 

employees seconded to it and processing charges for processing 

their payrolls and the payments are not liable to be taxed as fees 

for technical services in the hands of its US Principal, particularly in 

terms of the Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) 

between India and the US.   The seconded personnel are the 

employees of the applicant since they work under the direct control 

and supervision of the applicant and an employer employee 

relationship emerges between it and the employee during the 

secondment period and though the US Principal was paying their 

salaries and other benefits under the arrangement, the obligation to 

pay the salary was of itself.   It had the right to prescribe the 

conditions of service and direct the employees to perform the duties 

as per its policy.   It had the right to control and supervise the 

manner of their work and the right to issue directions.   There was 

thus an employer-employee relationship between the applicant and 

the employee and the proposed payments are in the nature of 

reimbursement.   The fact that the salaries are initially received by 
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the employees from the US Principal does not sever the employer-

employee relationship between the applicant and the employee.  

The applicant was deducting the withholding tax from the salaries 

paid to the employees. 

 

5. The Revenue has contended that the relationship of 

employer and employee is between the US Principal and the 

employees.  In other words, the seconded employee continues to 

be the employee of the US Principal and never becomes the 

employee of the applicant in terms of the agreement.    The salary 

and other benefits are paid by the US Principal and the right to 

terminate the employment rests with the US Principal.   What is 

paid by the applicant to the US Principal is fees for technical 

services taxable as such.   Alternatively, it is pleaded that a 

permanent establishment comes into existence as a service PE 

and the payments are in any view taxable as such. 

 

6. It is noticed that the applicant is a fully owned subsidiary of 

the US Company.    The employees sent to it were employed by the 

US company.    Even after providing their services to the applicant, 

their salaries and other service benefits are paid by the US 

company.   Thus, they never ceased to be the employees of the US 

company.  In fact the agreement specifically says that the 

employees are sent to the applicant based on the principal’s global 

mobility policy.   The agreement specifically says that what is to be 
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paid to it by the applicant is all remuneration of the employees paid 

by the principal.   The right of dismissal rests or continues to rest 

with the US Principal.  The relationship of the employees with the 

US Principal never ceased so as to enable them to claim that they 

have become the employees of the applicant. 

7. A sure test to find out whether there exists the relationship of 

employer and employees is to see whether the applicant has the 

right to terminate the employment of the seconded employees.   

The agreements relied on do not show the existence of any such 

power.   The right to terminate the secondment is not the right to 

terminate the employment.    The employees were admittedly 

employed by the US Principal and they were being paid their 

salaries by the US Principal.    They are continuing to be paid their 

salaries and other service benefits by the US Principal even after 

secondment.    Before the applicant can claim to establish that the 

employees have become its employees, it has first to show that the 

employees ceased to be the employees of the US Principal.  One 

would search in vain to find cessation of such original employment.   

There is also a presumption in law of the continuance of a state of 

things shown to have come into existence.   Here, the employment 

with the US Principal has come into existence.   There is nothing to 

rebut the presumption that the same continues.  On the other hand, 

the facts strengthen the presumption of continuance.  
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8. In a recent Ruling in AAR No.856 of 2010, this Authority has 

discussed the question to come to the conclusion that the 

employer-employee relationship is between the original employer, 

the US Company here, and the employee.  The absence of a right 

to terminate the employment as distinct from the right to terminate 

the secondment was held to be significant.   It was also noticed that 

the absence of an obligation in the applicant to pay the salaries of 

the employees was also a significant factor.   It is not necessary to 

reiterate the reasons given in that Ruling.   Suffice it to say that I 

adopt the reasoning therein to come to a conclusion on the facts of 

this case and on an interpretation of the agreements that the 

applicant does not become the employer of the seconded 

employees and what is paid by the applicant to the US Principal 

would not be reimbursement of salary, but fees for technical 

services or business profits, depending on a finding on that 

question.  The payment of payroll processing charges cannot also 

be considered reimbursements. 

 

9. Once it is held that the employees seconded are the 

employees of the US Principal, then the salaries and other 

emoluments paid to them by it are out of the obligation inhering in it 

as the employer.   The applicant having no obligation to pay the 

salaries, what the US Principal collects from the applicant cannot 

be reimbursements.   It is compensation or fees paid by the 
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applicant to the US Principal for making available to it the services 

of the employees of the Principal.   Therefore, on question no. 1, it 

has to be ruled that what the applicant pays to the US Principal is 

not in the nature of reimbursement, but it is the income of Target, 

the US Principal. 

10. I must notice here that the applicant has not sought a Ruling 

from this Authority whether payment would be fees for technical 

services or something else.   No doubt question no.1 poses the 

aspect as to whether the secondment charges is income in the 

hands of the US Principal in respect of which tax is liable to be 

deducted at source under the Act.  Except arguing that since it is 

reimbursement, it is not chargeable to tax under the Act and hence 

no withholding under section 195 of the Act is called for, the 

applicant has not set out any other submission.   In this situation, I 

can only rule that the payment received by Target, the US Principal 

from the applicant is income in the hands of Target and while 

paying the amounts the applicant has the obligation to withhold 

taxes under section 195 of the Act.  

 

11. There are no arguments raised in the application on the 

second question relating to the rate of tax to be withheld in respect 

of the secondment charge.  The fact that no question has been 

raised in the alternative as to the nature of the amounts paid by the 

applicant to the US Principal, it does not appear to be proper to 
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render a Ruling on that question.   That question can be decided 

now only by the authorities under the Act in the usual stream. 

Hence, on question no. 2 regarding secondment charge it can only 

be ruled that the withholding or deduction of tax has to be at the 

rate prescribed by the Act subject to the right of the applicant and 

its Principal to raise all their contentions before the assessing 

authorities. 

12. On payroll processing charge, the applicant has posed two 

questions for ruling.  One, whether that charge paid by the 

applicant to US Principal at 15 dollars per employee per pay roll is 

taxable in India as per the provisions of the DTAC between India 

and USA and whether the applicant is liable to withhold the tax at 

source under section 195 of the Act. 

13. It is argued on behalf of the applicant that the payroll 

process charge is not fees for technical services in terms of Article 

12 of the DTAC since US Principal is not making available any 

technical knowledge, experience, skills, know-how or process of the 

applicant.   It is submitted that in view of this, Article 12 the 

payment or income would be taxable only in USA.   On behalf of 

the Revenue, it is contended that it will be fees for technical 

services even going by Article 12 of the DTAC.  It is sought to be 

argued that by making available the services its employees, US 

Principal, is making available technical knowledge, experience and 
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skills to the applicant.    In the alternative, it is contended that the 

US Principal must be taken to have a permanent establishment in 

India when it seconds these employees to India for the purpose of 

carrying out the functions assigned to them.   The ruling of this 

Authority in AAR no. 856/2010 is relied on in support. 

 

14. It is seen that the employees seconded to the applicant are 

required to have a particular level of expertise in their respective 

roles.   Neither the agreements nor the application, specified what 

are the duties to be performed by the seconded employees in India.  

Adequate details are also not available on the persons seconded or 

about the roles they have to perform in India.   In this situation, I am 

of the view that it will not be proper and just to render a ruling on 

the nature of the employees in respect of whom processing 

charges are collected by the US Principal.    I have already said 

that what is paid by the applicant to the US Principal is not 

reimbursement.   I have also indicated that this Authority had not 

been called upon to give a ruling on the nature of the income in the 

hands of the US Principal if it was not reimbursement.   In the 

absence of adequate material, I am of the view that it will be  

hazardous to give a ruling on this question as well, on the materials 

now available.  It is true that arguments were addressed on the 

question, but in the absence of adequate facts, it is not proper to 

rule on this question.    I leave open this question for a decision by 
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the assessing authorities as and when called upon to do so.   

Obviously, the applicant and the US Principal will have a full 

opportunity to put forward their contentions in this regard  before 

the authorities under the Act.  

15. Since no definite ruling can be given on question no. 1, 

relating to processing charge at this stage, on question no. 2 

regarding processing charge, it can only be ruled that the applicant 

has the obligation to withhold tax under section 195 of the Act at 

the rates prescribed by the Act subject to any final adjudication on 

the chargeability or otherwise to tax this income by the assessing 

authority.  

16. Accordingly, the ruling is pronounced on this, the 16th day of 

August, 2012. 

 
(Justice P.K. Balasubramanyan) 

Chairman   
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