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BEFORE THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULINGS (INCOME TAX)
NEW DELHI

22" Day of February, 2012

A.A.R. No. 983 -984 of 2010

PRESENT

Justice Mr. P.K.Balasubramanyan (Chairman)
Mr. V.K. Shridhar (Member)

Name & address of the applicant SKF Boilers and Driers Pvt.Ltd.,
129, Bannadka, Belvai-574213
VIA: Moodbidri
Mangalore Taluk, Karnataka

Commissioner concerned Director of Income-tax(Intl. Taxn.),
Bangalore
Present for the applicant None
Present for the Department Mr. Somanath S. Ukkali, DDIT(IT),
Bangalore
RULING

(By Mr.V.K.Shridhar)

Applicant is an Indian company. It is engaged in the manufacture and supply
of Rice Par Boiling and Dryer Plants as per the requirements of the customers. It
had received an order from White Pearl Rice Mills Ltd., Punjab, Pakistan. The
order was received through two agents: Mr. Ghulam Mustafa of Lahore and Mr.
Syed Khursheed Anwar of Karachi. The plant was shipped on 23.8.2009. On

completion of the export order, commission became payable to the agents as per
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the agreed terms. In AAR/983, commission payable to Shri Ghulam Mustafa was
Rs.1,26,792; and in AAR/984, commission payable to Mr. Syed Khursheed Anwar
was $15,800. It is submitted that though CBDT has withdrawn Circular No.786
dated 2.2.2007, sections 5(2) and 9 of the Income-tax Act, 1961 (Act) have not
undergone any change. The payment of commission on export order did not accrue
or arise to the two non-residents in India and hence there is no liability to tax in

India. The provision of tax withholding under section 195 of the Act would not

apply.

2. On the above stated facts, the applicant has raised the following questions,
common in both the above applications, for a ruling by this authority:
1. Whether the income of the non-resident agent can be deemed to accrue or
arise in India?

2. Whether tax deduction would be mandatory under section 195 under

export commission paid to non-resident agent, if so, at what rate?

3. The Revenue submits that the applicant has not contended that it is availing
benefits under the provision of DTAA with Pakistan nor has it a claim of tax
exemption under any provision of the Act. The provision of section 195 would
apply. It is stated that the Circular No.786 has been withdrawn. The income arising

to the two agents on account of export commission falls under section 5(2)(b) of



www.taxguru.in

the Act as the income has accrued in India when the right to receive the income

became vested.

4, It is the applicant’s contention that the agents have rendered services abroad
and would be entitled to receive commission abroad for the services rendered to
foreign clients of the applicant. As the services are rendered outside India, and the
payment is receivable by the agents abroad no income would arise under the
provisions of section 5(2)(b) read with section 9(1) of the Act. Section 5(2)(b)
deals with the scope of total income whereby the income of a non-resident includes
all income from whatever source derived, which accrues or arises or is deemed to
accrue or arise in India during such previous year. Under section 9(1)(i), income
accruing or arising directly or indirectly, through or from any business connection
in India or source of income in India shall be deemed to accrue or arise in India.
We are concerned with the source of income of the two non-resident agents who
had earned commission from the business activity of the applicant. Sections 5 and
9 of the Act thus proceed on the assumption that income has a situs and the situs
has to be determined according to the general principles of law. The words
‘accrue’ or ‘arise’ occurring in section 5 have more or less a synonymous sense
and income is said to accrue or arise when the right to receive it comes into
existence. No doubt the agents rendered services abroad and have solicited orders,
but the right to receive the commission arises in India when the order is executed
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by the applicant in India. The fact that the agents have rendered services abroad in
the form of soliciting the orders and the commission is to be remitted to them
abroad are wholly irrelevant for the purpose of determining the situs of their
income. We follow the ruling of this Authority in [Rajive Malhotra AAR 671 of
2005, 284 ITR 564]. We therefore hold that the income arising on account of
commission payable to the two agents is deemed to accrue and arise in India, and
Is taxable under the Act in view of the specific provision of Section 5(2)(b) read
with section 9(1)(i) of the Act. The provision of section 195 would apply, and the

rate of tax will be as provided under the Finance Act for the relevant year.

We rule accordingly. Ruling is given and pronounced on 22" day of

February, 2012.

(V.K.Shridhar) (P.K.Balasubramanyan)
Member Chairman





